Как да изберем лаптоп за учебната година?

Автор Nikola Petrov на

Изборът на лаптоп за предстоящата учебна година може да се окаже нелеко предизвикателство и да ви отнеме от ценното време, прекарано в кафенетата (в които ще си пишете домашните, разбира се). Затова ще ви дам няколко съвета за спецификациите на лаптопите, на които трябва да обърнете внимание.

 

TLDR (Твърде дълго; Не го прочетох): Изберете си здрав лаптоп с екран не по-голям от 15.6 инча (като за препоръчване е размер между 13.3” и 14”), Intel Core i5 процесор, 8 GB RAM памет, не повече от 320 GB твърд диск (по възможност SSD) и на достъпна цена.

 

  • Здравината на корпуса преди красотата му

Това трябва да е първото нещо, което да гледате в един лаптоп. Защо? Защото можете да го бутнете от масата, да се препънете в зарядното, или да го ударите, докато го пренасяте. Освен това ще го носите навсякъде с вас, докато учите – автобуси, кафенета, у вас и (може би) в училище. Крещящият дизайн не винаги означава здравина. Търсете лаптопи с шасита направени от алуминий, магнезий или ако ще е пластмаса - да е удароустойчива. Добри примери за такива лаптопи са моделите от сериите Dell Latitude, Lenovo ThinkPad, HP EliteBook. Не се плашете като видите цените им нови, защото можете да ги намерите употребявани много по-изгодно.

 

  • Размерът на екрана... има значение

Най-масово разпространеният размер на екрана на лаптопа е 15.6“, но се замислете дали не е твърде голям за вашите нужди. Освен това по-големият екран идва и с по-голямо тегло. Ако смятате да го носите в училище и университет, ще ви се наложи да носите и голяма чанта (или раница). Освен това в учебните заведения повечетето чинове са сравнително малки и изборът на такъв лаптоп ще доведе само до главоболия. Моят съвет е да се спрете на модел с размер на екрана между 13.3“ и 14“.

 

  • Процесор

Видите ли надпис на табелката в магазина Intel Pentium N, Core Y или Intel Atom, ви съветвам да подминете нататък. Тези процесори са изключително бавни и ще се справят единствено с най-базовите задачи. Препоръчително е да търсите модели с процесор Intel Core i3 или Core i5 – те са доста по-мощни и най-вероятно ще ви вършат работа до края на учението. Новите лаптопи с подобни процесори обаче са с доста висока цена, така че не се колебайте да потърсите нещо употребявано.

 

  • Твърд диск

Преди 6-7 години може би щях да ви кажа „купете си модела с най-голям обем пространство“. Но в днешното време, където повечето неща са уеб базирани и съществуват услуги като Dropbox и Google Drive, няма смисъл от повече от 320 GB (в най-краен случай 500 GB). Повечето от документите и лекциите са файлове с размер не по-голям от 500 kb, така че и 160 GB ще са ви предостатъчни. По възможност търсете модел с флаш базирана памет или SSD – те са в пъти по-бързи от традиционните хард дискове, абсолютно безшумни са и харчат много по-малко батерия. Освен това са много по-издръжливи физически. При SSD-тата правилото е същото като при бързите процесори – скъпи са, но винаги можете да ги намерите на достъпна цена втора ръка.

 

  • RAM памет

По принцип правилото при RAM паметта е „колкото повече, толкова по-добре“. В учебната техника обаче повече от 8 GB оперативна памет са напълно излишни. В много от случаите и 4 GB ще са достатъчни. Все пак ще отваряте Excel по-често от Fortnite, нали? Дори и да отваряте по 10 таб-а на Chrome, 8 GB ще ви стигнат.

 

  • Видеокарта

Ако сте родител, тази част от статията е специално за вас. Видите ли, че детето се насочва към модел с видеокарта GeForce GTX, MX или Radeon HD, RX, значи си мисли за игри повече, отколкото за книги. Лаптопите с вградени видеокарти са напълно достатъчни за учебни и всекидневни цели, да не говорим, че се развалят много по-рядко.

 

  • Операционна система и софтуер

Ако гледате чуждите статии за избор на лаптоп, можете да попаднете на така наречените Chromebooks с Chrome OS. В тези статии ще ви кажат, че тези лаптопи са идеални за студенти или ученици, и няма да сгрешат. Но в България много от учебните заведения не са в крак с модата, така че операционната система ще трябва да е Windows. Гледайте модели с вграден Windows или в случай, че сте в магазин за употребявана техника, попитайте дали може да ви бъде инсталиран такъв.  В избора на офис пакет имате малко повече свобода. Естествено, първото нещо, коeто ни идва на ум като чуем за платен софтуер е Zamunda.net. Но аз бих ви препоръчал да избягвате подобни сайтове и да разгледате безплатни решения като WPS Office или да пробвате уеб базирани приложения като Google Docs или Microsoft Office Online. За често използваните PDF файлове Adobe Reader е отличен избор, но и Foxit Reader или вградените в бразузърите четци не са лоши. И като стана дума за браузъри, моят личен избор е Google Chrome, но добри алтернативи са Microsoft Edge, Mozilla Firefox.

 

  • Цена

Няма смисъл да харчите много пари за лаптоп за учебни цели. Златната среда е между 350 и 500 лв. Всичко над тази цифра е неоправдано. Пак важи правилото за употребяваната техника – можете да намерите много по-добро решение за същите пари, без да правите компромис с качеството.

 

РАЗГЛЕДАЙТЕ ЛАПТОПИ ТУК

Споделяне← По-стари публикации По-нови публикации →

Sale

Unavailable

Sold Out