8 съвета за какво да внимавате при покупка на употребяван лаптоп

Автор Evgeniya Bogdanova на

Покупката на употребяван лаптоп има редица предимства, като освен ниската цена, друго такова е възможността да се сдобиете с марков лаптоп от висок бизнес клас, отличаващ се със здравина и качество. Но ако не внимавате при избора си, може да пропуснете някои важни аспекти. Ето и нашите съвети как да избегнете бъдещи проблеми:

1. Изяснете си от какви параметри се нуждаете

Една от най-важните стъпки при избора на лаптоп, било той употребяван или не, е да изясните параметрите, от които се нуждаете, за да вършите работата, за която го купувате. Основните от тях са процесор (CPU), оперативна памет (RAM), твърд диск (HDD), оптично устройство (ODD), видео карта (VC) екран (Screen, Display), като според вашите нужди е възможно от значение да бъдат и други характеристики като камера, портове и други.

2. Разгледайте лаптопа за видими забележки

Огледайте добре корпуса на лаптопа за счупвания, драскотини, липсващи болтчета и други видими забележки. Разгледайте екрана за изгорели пиксели, петна или драскотини. В голяма част от случаите тези забележки не пречат на работата на лаптопа, но предполагат цената му да отразява тяхното наличие и да е по-евтин спрямо същия лаптоп без забележки.

3. Проверете изправността на лаптопа

Освен дали лаптопът се включва и зарежда достатъчно бързо, обърнете внимание дали работят и следните неща:

  • тъчпада на лаптопа
  • всички клавиши на клавиатурата
  • оптичното устройство
  • всички портове (включително USB портовете)
  • WiFi устройството
  • батерията на лаптопа

4. Преценете размера и теглото

Ако използвате лаптопа от дома или офиса си, тази точка няма да е определяща, но в случай, че се налага да носите често лаптопа, то непременно помислете за размера и теглото му. Обърнете внимание на факта, че лаптопите от бизнес клас са по-тежки от потребителски клас, но предоставят предимства като по-голяма здравина и производителност.

5. Проучете гаранцията

Когато купувате употребяван лаптоп, е добре това да бъде от място, на което предоставят гаранция. Освен нейния срок обаче, значение има и сервиза, който стои зад нея. Потърсете информация за това къде се намира той, дали разполага с добри специалисти и колко бързо се справят с предявените гаранции. Попитайте и за извънгаранционното обслужване.

6. Попитайте за операционната система

Нашият съвет е да не купувате лаптоп с нелегална операционна система. Можете да използвате безплатна операционна система Linux, но ще ви дадем един още по-добър джокер. В момента цената на легален Windows, закупен заедно с употребявана машина от оторизиран от Майкрософт търговец, е доста по-изгодна, отколкото заплащането за многократни нелегални инсталации. За пример, при покупка на лаптоп от www.izotcomputers.com, можете да добавите легален Windows 10 Home за 40 лв и Windows 10 Pro за 70 лв.

7. Проверете цената

Преди да вземете окончателно решение за покупка, проверете цената на лаптопа на няколко места. Проверете дали цените, които сравнявате, се отнасят за лаптоп със същите параметри. Цената сама по себе си обаче, не винаги трябва да е определяща, тъй като понякога тя е по-ниска поради по-лошото състояние на лаптопа, или пък липсата на гаранция. Гледайте комплексно на нещата и вземете под внимание и горните точки.

8. Купувайте от сигурен търговец и внимавайте с частните обяви

В момента на пазара има много места, откъдето можете да закупите употребяван лаптоп, без да рискувате да се сдобиете с нещо, за което после да съжалявате. Внимавайте с частните обяви в Интернет, които предлагат ниска цена, но не и гаранция. Стремете се да купувате от доказани места, които имат собствен сервиз и физически магазин, поради по-високата степен на сигурност, която получавате.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ ОНЛАЙН МАГАЗИН

СподелянеПо-нови публикации →

Sale

Unavailable

Sold Out