6 причини да предпочетете бизнес лаптоп пред потребителски

Автор Evgeniya Bogdanova на

Производителите на лаптопи поддържат идеята, че бизнес потребителите и тези у дома имат различни нужди и заслужават различни продукти. Поради тази причина те разграничават своите потребителски и професионално ориентирани продуктови линии. Но в много случаи хората, търсещи лаптоп за лична употреба, биха направили по-добре, ако изберат бизнес лаптоп, пренебрегвайки маркетинговите разбирания на компютърните компании.

Докато при потребителските лаптопи производителите обикновено наблягат на дизайна, бизнес лаптопите като цяло са оптимизирани за производителност, предлагат по-здрав корпус и по-голямо удобство при използване. Големите корпоративни клиенти инвестират много средства в тези лаптопи и очакват те да работят добре в продължение на години. Ето защо производителите трябва да предложат много високо качество, ако искат да задържат тези големи клиенти.

Дори и да не „работите“ на своя лаптоп в традиционния смисъл, вие пак можете да се възползвате от предимствата на бизнес лаптопа. А ето кои са основните сред тях:

1. Бизнес лаптопите са по-здрави

Ако искате лаптопа ви да е наистина издържлив, бизнес варианта е доста по-вероятно да отговори нa тази ваша нужда. Lenovo, например, произвежда част от своята серия лаптопи “ThinkPad” със специална рама, вградена в корпуса, която ги подсилва и ги прави много по-устойчиви.

Специална рама на бизнес серията "ThinkPad" на Lenovo прави корпуса много по-издържлив в сравнение с обикновен пластмасов корпус.

2. Бизнес лаптопите имат по-добри клавиатури

Сред потребителските лаптопи също има много добри клавиатури и тъчпади, но техните бизнес аналози трябва да бъдат осезаемо по-впечатляващи и да се харесат на големите компании, като отговорят на нуждата им да бъдат производителни.

Например клавиатурите на Lenovo ThinkPad са златен стандарт за всички лаптопи с малко време за реакция при писане и големи клавиши, които се усещат лесно, без да се търсят. В същото време, клавиатурите на потребителския клас лаптопи на същия производител имат по-голямо време за реакция и по-малки клавиши.

3. Бизнес лаптопите имат матови дисплеи с по-голям ъгъл на виждане

Гланцовите дисплеи станаха почти повсеместни при потребителските лаптопи, тъй като се счита, че потребителите харесват блясъка им и по-ярките цветове. Въпреки това, колкото по-гланцов е дисплея, толкова по-лош ъгъл на виждане има.

Освен ако не разполагат с touch screen, повечето бизнес лаптопи имат матови дисплеи. Ако са с touch screen обаче, независимо, че са бизнес клас, то те задължително са гланцови, тъй като това е необходимо за технологията.

4. Бизнес лаптопите имат повече и по-добри опции за навигация на курсора

Потребителските лаптопи обикновено разполагат единствено с тъчпад. Някои бизнес системи предлагат допълнителна опция за навигация на курсора, допълващи успешно класическия тъчпад. При Lenovo „ThinkPad“ тази опция се е превърнала в знакова за серията и се нарича TrackPoint. Подобни джойстици за управление между клавишите G и H имат и други лаптопи на марките Hp, Dell, Toshiba. Тези джойстици се използват много активно от професионално пишещи, които не гледат в клавиатурата, тъй като не се налага да отместват ръцете си при нужда да използват курсор, както и от хора оценяващи по-голямата прецизност спрямо тъчпада.

"TrackPoint", намиращ се между клавишите G и H, е знаков за бизнес серията "ThinkPad" на Lenovo.

Тъчпадовете на бизнес лаптопите са произведени с приоритет на функционалността пред дизайна. В много случаи бутоните на бизнес лаптопите са дискретни и удобни за натискане, докато тези на потребителските лаптопи са по цялата ширина на тъчпада и се налага да местите пръсти вляво или вдясно.

5. Бизнес лаптопите имат по-малко потенциално нежелани програми

Какво означава това? Това са програми, които търговците на хардуер инсталират на устройствата, като по-голямата част от тях са просто реклами за безплатни пробни периоди и демо версии на други програми, целящи да ви накарат да закупите пълната им версия. В най-добрия случай тези програми могат да не влияят на производителността на машината, но много по-често влошават драстично производителността ѝ и компрометират сигурността ѝ.

В тази връзка, големите бизнеси не биха били особено толерантни към подобен род софтуер, ангажирайки излишно своите IT-специалисти с него. Продавачите знаят това и избягват да натоварват бизнес лаптопите с прекалено много нежелани програми.

6. Бизнес лаптопите по-често предлагат сигурност на база биометрична идентификация

Малка част от потребителските лаптопи имат четци за пръстови отпечатъци, докато при бизнес лаптопите се срещат доста по-често. С помощта на този четец можете да използвате отпечатъка на пръста си, за да влезете в операционната система на лаптопа си, вместо да въвеждате парола.

"Fingerprint Reader" ви носи допълнителна сигурност, когато държите на личното си пространство.

Въпреки наличието на разграничение между продуктовите линии за професионално и лично използване, предимствата, които предлагат бизнес лаптопите, са нещо, от което е добре да се възползват повече хора. Ако се нуждаете от лаптоп и искате да заложите на такъв от бизнес клас, трябва също така да бъдете наясно с по-високата цена спрямо потребителския. Това, разбира се, не е неоправдано, но ако все пак не можете да си позволите нов бизнес лаптоп, то достъпна алтернатива е да се сдобиете с употребяван. За какво да внимавате в такъв случай можете да научите от статията ни 8 съвета за какво да внимавате при покупка на употребяван лаптоп.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ ОНЛАЙН МАГАЗИН

Споделяне← По-стари публикации По-нови публикации →

Sale

Unavailable

Sold Out