За какво да внимавате при покупка на монитор втора ръка

Автор Nikola Petrov на

Used Monitor

Покупката на употребявана техника може да е нещо стресиращо за доста хора - задавате си въпроси като “Струва ли си?”, “Колко време ще изкара преди да се развали?”, “Кои са скритите дефекти?” и прочее. Но с правилната подготовка можете да получите наистина качествен бизнес клас продукт, който да надживее някой нов. Днес ще ви кажа какво е добре да знаете при покупка на употребяван монитор.

1. Проверете изходите на монитора

Най-видимото обикновено остава незабелязано. Убедете се, че всички изходи за картина и звук на избрания от вас монитор функционират правилно.

2. Драскотини по монитора

Може да ви звучи като нещо очевидно, но докато монитора е на витрината, понякога е доста трудно да се видят драскотините. Съветвам ви да изискате монитора да бъде включен, да бъде пусната чисто бяла картина и да огледате картината под ъгъл - така най-лесно се виждат белезите. Имайте предвид, че почти винаги драскотините са по защитния слой, а не по самата матрица, която стои зад него, тоест монитора е напълно функционален.

3. Бели петна

Те се получават най-често при натиск върху защитния слой на монитора. Обърнете внимание на факта, че те са напълно незабележими, докато мониторът е в изключено състояние, и много трудни за виждане, когато на монитора е пуснат черен или близък до черен фон. За да сте сигурни, че няма такъв вид петна, изисквайте да бъде пуснат чисто бял фон, както при драскотините.

4. Изгорели или "заседнали" пиксели

Едни от най-малките големи дразнители е изгорелият или “заседнал” пиксел. Няма точен момент или събитие, което да доведе до наличие на такъв пиксел - възможно е да излезе така и от завода. При бизнес клас мониторите последното е почти невъзможно, понеже всеки един от тях минава тестове за качество на изображението. Да се види такъв пиксел е изключително трудно, особено при монитори с висока резолюция и голяма гъстота на пикселите. Помолете персонала на магазина да включи устройството и да пусне черен, зелен, син, червен и бял фон един след друг, докато не се убедите че мониторът е напълно изряден и в това отношение. Имайте предвид, че наличие на изгорял или “заседнал” пиксел не прави целия монитор дефектен или негоден за употреба.

5. "Теч" на подсветката

За да се покаже картина на LCD монитор е нужна много силна (обикновено бяла) светлина зад филма с течните кристали, наречена подсветка. Когато филмът не успее да блокира част от тази светлина, се получават светли петна на черен фон. Това не е дефект и не се отнася само за мониторите втора ръка. Всъщност всеки един монитор, излязъл от завода, има по малко от този така наречен “теч”. При бизнес клас дисплеите този “теч” е в доста по-малки количества от потребителския клас. За домашна употреба това не е проблем, но ако търсите монитор за видео обработка, предпечат или обработка на изображения, ви съветвам да следите количеството на този “теч”.

6. Произход и гаранция

Не на последно място е произходът и гаранцията на продукта. Купувайте само от магазини с добра репутация и сервиз за гаранционно обслужване. Като основно правило е да избягвате частните обяви, където качеството е съмнително и не получавате гаранция. Не се доверявайте и на онлайн магазини без добро реноме.

РАЗГЛЕДАЙТЕ МОНИТОРИ ТУК

Споделяне← По-стари публикации По-нови публикации →

Sale

Unavailable

Sold Out